top of page

המהפכה הצרפתית

המהפכה שהחלה ב-1789 ונוכחת בעולמנו עד היום.

"המהפכה הצרפתית " היא תקופה בת 10 שנים בעת החדשה ובהיסטוריה של צרפת שהתרחשה בשנת 1789 והסתיימה בשנת 1799 ובה חלו שינויים קיצוניים בחברה ובפוליטיקה של צרפת.
במהלך המהפכה עבר השלטון המלוכני שהיה מושתת על הבדלי מעמדות ושלטון דיקטטורי מוחלט שבו המלך קובע הכול על פי רצונו, לשלטון חדש המעניק לידי גופים נבחרים אשר הקימו רפובליקה, שאמורה הייתה להתבסס על זכויות האדם, שותפות ושוויון.
הגורמים למהפכה הצרפתית התבססו על המשבר הכלכלי ועל הבדלי המעמדות והפערים הרבים שנכללו בתקופה ההיא בצרפת, חוסר שוויון וחירות, המוני העם, האצילים, בעלי התפקידים הממלכתיים והבורגנים העשירים התמרמרו על כל אלה ודרשו לכנס (לראשונה מאז 1614) את אספת המעמדות הכללית, המוסד היחיד במשטר הישן ששיתף חלקים מהאוכלוסייה הרחבה בהחלטות השלטון. המהפכה צמחה ממחשבות מהפכניות על סדרי החברה והשלטון של פילוסופים כמו וולטר, ז'ן ז'ק רוסו ומונטסקייה.

המוטו שהוביל וייצג את שאיפותיהם של המהפכנים היא :

                                   "חירות, שוויון ואחווה"

קודם כל חופש–החופש מדיכוי, החופש מפחד, החופש משעבוד. אחר כך שוויון–לא תהייה הבדלה בין דם לדם–בין כחול לאדום. ולבסוף סולידריות: המהפכה הצרפתית לא בקשה ליצור אוסף של יחידים בעלי זכויות מוגנות, אלא קהילה. שלוש הדרישות הללו אינן אקראיות. הן תלויות זו בזו. ללא חופש אין שוויון, יש מדכאים ומדוכאים, וללא שוויון אין אחווה, יש פסיפס של בעלי זכויות יתר וזכויות חסר.

כתוצאה מהמהפכה פותחה הצהרת זכויות האזרח, היא אחד מהמסמכים היסודיים ביותר של המהפכה הצרפתית, המגדירה את הזכויות של כל יחיד ואת הזכויות הקולקטיביות.
שלא כמו הכרזת העצמאות של ארצות הברית, היא אמורה להיות בעלת משמעות אוניברסלית. היא מגדירה לא רק את הזכויות של אזרחים צרפתים אלא של "כל בני האדם ללא יוצא מן הכלל".
הצהרת הזכויות נוסחה ונתקבלה על ידי המרקיז דה לאפאייט ואומצה על ידי האספה הלאומית, היא הייתה אמורה להיות חלק ממעבר ממלוכה אבסלוטית (=מוחלטת) למלוכה חוקתית.
רבים מהעקרונות בהצהרה הושפעו מהעקרונות הפילוסופיים והפוליטיים של תקופת ההשכלה, כגון אינדיבידואליזם, מטרת העקרונות הייתה להתנגד למוסדות ולנוהגים של המשטר הישן בצרפת שלפני המהפכה.
למעשה, צרפת נעשתה לרפובליקה תוך זמן קצר, אך מסמך זה נותר כאבן יסוד ובסיס להצהרת הזכויות העולמית הקיימת כיום. יש האומרים כי היא גם התבססה על הצהרת העצמאות האמריקאית.

המהפכה הצרפתית גרמה לשינוי עצום בצרפת ובעולם כולו, המשטר הפך לשלטון חדש המעניק לידי גופים נבחרים אשר הקימו רפובליקה, שאמורה הייתה להתבסס על זכויות האדם, שותפות ושוויון. בעקבות המהפכה נכתבה הצהרת זכויות האדם שלימים הפכה לבסיסה של הצהרת זכויות האזרח העולמית, בעקבות המהפכה האדם החל להיות חשוב, להיות במרכז, חלה התפתחות בחשיבה הכללית וגם בחשיבת האדם שהבין כי מגיע לו להיות שווה לשאר החברה גם אם הוא לא הגיע מאותו המעמד, הוא גם הבין כי מגיעה לו הזכות להיות שותף בבחירות המדיניות שמשפיעות עליו באופן ישיר. העולם הלך בעקבות המהפכה והצהרת הזכויות וכך הפך לשווה יותר.

הדבר המשמעותי והחשוב ביותר במהפכה הצרפתית היה הפיכת הפרט, האדם-> לאזרח, בעל זכויות וחובות, לפתע נוצר מושג חדש בעולם, מושג האזרחות המציג שותפות במערכת הפוליטית הכוללת מערכת מוגדרת של זכויות וחובות. חל שינוי, לפתע לאזרח יש זכויות להשפיע גם על השלטון, הוא בעל יכולת לשנות ולהחליט, יכולת שמעולם לא הייתה בו.

המהפכה הגיעה לקצה ב-1799- כאשר נפוליאון בונפרטה  עלה לשלטון בהפיכה צבאית. הפיכה זו הובילה בסופו של דבר לקץ המשטר הרפובליקני בעת שנפוליאון הכתיר את עצמו לקיסר צרפת בשנת  1804 והקים את הקיסרות הראשונה.

 

bottom of page