top of page

מונטסקייה ורעיון הפרדת הרשויות
 

שרל לואי דה מונטסקייה (1689-1755) היה פילוסוף והוגה דעות מדיני צרפתי. הוא היה בן למשפחת אצולה. מונטסקייה למד משפטים, ונעשה עורך דין בשנת 1708. לאחר מות דודו ירש מונטסקייה את תפקידו כסגן נשיא הפרלמנט.
בשנת 1748 (אמצע המאה ה18 – תחילתה של תקופת העת החדשה המאוחרת אשר מתבססת על האבסולוטיזם הנאור) פרסם מונטסקייה את ספרו החשוב והמפורסם ביותר, ושמו "רוח החוקים". ספר זה תיאר והסביר את ההבדלים בין שלושת סוגי משטרים:

רפובליקה: שיטת ממשל שבה השלטון אינו עובר בירושה, אלא נקבע על ידי האזרחים לתקופה מסוימת,
בדרך כלל באמצעות קיום בחירות. 
מונרכיה: מלוכה - בה השליט מקבל את תפקידו בירושה, כאשר ישנם חוקים והכבוד מנחה את השליט.
דיקטטורה: השליט שולט לבדו ללא מגבלה של חוק ומבסס את שלטונו על הפחד שהוא מטיל באזרחים.

יש לציין כי באותה תקופה של פרסום הספר

לדעת מונטסקייה הממשל הטוב ביותר הוא הרפובליקה אשר שולטת במידות הטובות ביותר של האדם. הוא טען כי על כל משטר להפריד בין 3 רשויות:

רשות מבצעת: שאחראית על ביצוע החוקים.
רשות מחוקקת: שאחראית על קביעת החוקים.
רשות שופטת: שאחראית על פירוש החוקים.

הרעיון הזה נועד להגביל את השלטון ולמנוע ריכוזיות יתר בידי שליט אחד. הוא טען כי רק באמצעות הפרדת הרשויות הללו מהמערכת השלטונית, כך שהרשויות יהיה ניטרליות לחלוטין ולא תלויות ברשות הממשלה וזרועותיה, רק אז השיפוט/החקיקה/הביצוע יהיה צודק, מוסרי וישר.

רעיון הפרדת הרשויות היה ידוע עוד בימי יוון העתיקה (אשר התקיימה בעת העתיקה -4000 ועד 476 לספירה). בתקופה זו השלטון היה כוחני ולא התייחסו לכלל העם ולרעיונותיו. יש להוסיף ולומר כי גם לא היו קיימים אמצעים לקיום רעיונותיהם של משכילים נוספים. לעומת זאת, למונטסקייה היו את התנאים המתאימים להפצת רעיונותיו. התנאים התבססו על סמך המהפכה התעשייתית (ומהפכת הדפוס בפרט), אשר אפשרה את פרסומו ושיווקו של ספרו של מונטסקייה ורעיונותיו.  מונטסקייה הרחיב והפיץ את רעיון הפרדת הרשויות לידיעת העולם כולו. לפני שהופץ רעיון הפרדת הרשויות, השליט ברוב המדינות הפך להיות סוג של שליט-על, שכל הרשויות היו מרוכזות בידיו. כאשר היה ריכוז כוח בגוף אחד החל מצב של חוסר בקרה טובה על ההליכים המתרחשים במערכות השונות (המערכת המחוקקת, המערכת מבצעת והמערכת שופטת). כאשר כל הרשויות מרוכזות בידיו של שליט אחד הוא עלול לנצל זאת לרעה, ולפעול כרצונו בנושאים ותחומים שונים.

בעבר, כפי שציינו, רעיון הפרדת הרשויות אינו היה נפוץ כלל. הוא היה ידוע עוד בימי יוון העתיקה אך כמעט ולא מדינה אחת השתמשה וממשה את רעיון זה.

מונטסקייה הושפע רבות מן המונרכיה הבריטית (= אחד משלושת הגופים המהווים את הרשות המחוקקת של בריטניה), אותה ראה כהצלחה משגשגת. מונטסקייה הרחיב את רעיון הפרדת הרשויות ופרסם אותו בפרסייה. הוא זכה לאהדה רבה בקרב האזרחים, אך רעיונו אינו התקבל בחבר המלוכה ולכן לא יצא לפועל בעת פרסומו. רעיון הפרדת הרשויות הינו נאור ומתקדם מאד, וניתן לראות כי הוא היווה כגורם למהפכה הצרפתית (1789 = תחילתה של העת החדשה המאוחרת), אשר נוצרה בעקבות תהליך המורכב מרעיונות נאורים נוספים אשר נכללים (בדיעבד) בתנועת ההשכלה. במהפכה הצרפתית נפל השלטון המלוכני ששלט בצרפת על ידי המורדים שיצרו את המהפכה, והם עלו בשלטון חדש, בו מונטסקייה (שכבר אינו היה בחיים) תמך. השלטון הזה נקרא רפובליקה, והוא מתבסס על רעיון הפרדת הרשויות של מונטסקייה. בעקבות עליית השלטון הרפובליקני, חל שינוי בקבלת ההחלטות במדינה, וכן גם ביחס בין האזרחים לשלטון. לראשונה בהיסטוריה, השליט מוותר על המונופול שלו בו הוא זה ששולט בכל הרשויות, ובעצם מחליט לוותר על כל זאת לטובת אזרחי המדינה. כאשר הרשויות אינן מרוכזות בידי גוף אחד, ההחלטות אשר מתקבלות, בכל נושא, הינן מוסריות, ישרות אשר דואגות לאזרח. לא היה קיים יותר מצב בו השליט מנצל את האזרחים – השליט החל לפעול לטובתם ולקדמתם, וכך זכה גם באהדת האזרחים.  תורתו של מונטסקייה הביאה לו אוהדים רבים במחשבה הליברלית ומהווה בסיס לחוקת ארצות הברית ולמשטרים דמוקרטיים רבים בימינו.

bottom of page