top of page

א.ד גורדון
 

אהרן דוד גורדון , המכונה גם א.ד גורדון, "הצדיק החילוני" , נולד בכפר טרויאנוב שבאימפריה הרוסית בתאריך ב9.6.1856 והלך לעולמו בגיל 65 בשנת 1922 בעיר דגניה.                                                                               
גורדון השתייך לזרם האקזיסטנציאליזם (תורה פילוסופית שעוסקת בשאלת תחליף קיומו של האדם ובמשמעות החיים) בנוסף זרם זה השתייך א.ד גורדון לזרם האוטופיזם (מונח המציין את הזרמים המוקדמים בחשיבה הסוציאליסטית ונתבע על ידי קארל מרקס).                                

גורדון היה פעיל  כחלוץ  ,כחקלאי, כמו כן לקח גם חלק בתנועה הציונית ואף הוגה ומורה-דרך לחלוצים וחלוצות בתקופת העלייה השנייה והעלייה השלישית, שחינוכו היה מושפע מהדת וחסידות ח"בד.            
גורדון רצה להיות חלק מהעם לכן שימש כמנהיג לא מוכתר של מפלגת "הפועל הצעיר" בארץ ישראל.

גורדון חיי את חיי היום והלילה שלו בצורה שונה מהאנשים המאופיינים באותה התקופה, ביום עמל בעבודה קשה ובלילה עסק בכתיבה ספרותית הגותית , וחי חיי פשטות . בהיותו עובד בעבודה חקלאית בפתח תקווה ובכמה מושבות בגליל ובדגניה .כחלק  מהתנהגותו כאבא של כולם נהג גורדון להקשיב לעולים הצעירים ולעודדם בשעת הצורך. א.ד גורדון טען כי זכותו המוסרית של העם היהודי בארץ ישראל תירכש באמצעות עבודת כפיים. גורדון התנגד לעבודה לא יצרנית שאפיינה את העם היהודי בגולה, הוא האמין שעבודת האדמה תחבר בין העם לבין הארץ ותחולל שינוי בפרט והעם כולו.

.א.ד גורדון היה מהפכני בתפיסת עולמו ובהשקפתו האישית והייחודית ,בנוסף לכך פיתח תורה המשתרעת במספר תחומים שיחד יצרו מהפכה תודעתית נרחבת.

גורדון פיתח עיקרון הנקרא גאולת היחיד, עיקרון זה מתבסס על השינוי של האדם כפרט מה שיוביל לשינוי חברתי: לפי עיקרון זה השינוי הכולל תלוי בשינויים אישיים של אנשים המרכיבים את החברה,
כלומר מהפכה שאותה מחולל כל אדם כפרט מיוחד בנפשו ואורחות חייו תביא למהפכה כללית.    עבור גורדון תיקון האומה כולה קשור בתיקונו של היחיד ובתיקונו של הגוף היהודי. אם תיקנו את הגוף היחיד נוכל לתקן גם את הגוף החברתי .
גורדון האמין כי היסוד לכל היחסים בין בני האדם הוא יחסו של האדם אל עצמו, כמו כן,
לשם יצירת שינוי חברתי עמוק לא דרושה תנועה חברתית מוקפת ומלאה בשינויים נרחבים, אלא יש לשאוף לעבודה אישית של כל פרט בחברה כלפי עצמו, השינוי החברתי ייווצר באמצעות תהליך איטי של שינוי נפשי פנימי אותו יערכו האנשים  בעצמם.

מקור: http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%94%D7%A8%D7%9F_%D7%93%D7%95%D7%93_%D7%92%D7%95%D7%A8%D7%93%D7%95%D7%9F  ויקיפדיה

http://lib.cet.ac.il/pages/item.asp?item=10521 מט"ח

http://lib.cet.ac.il/pages/printitem.asp?item=16034

 

 

    

  

bottom of page