top of page

תנועת ההשכלה

במסגרת שיעורי היסטוריה אנו עוסקים במהפכות ומהפכנים שונים. בחרנו לכנות את המושג שלנו "תנועת ההשכלה" ולא "תקופת הנאורות", היות ומדובר במהפכה בתקופת הנאורות, מהפכה שחוללה שינוי רב באירופה, ובעולם בכלל. תקופת הנאורות הינו נושא יותר כללי ונרחב המדבר על מהפכות רבות ושינויים רבים, לעומת תנועת ההשכלה, שזה הוא נושא ספציפי ומכוון יותר למושג מהפכה.

תנועת ההשכלה הינה תנועה מיוחדת אשר צמיחתה ופריחתה הייתה באירופה (ובעיקר בצרפת) במאה ה18,  בתחילת תקופת "העת החדשה המוקדמת". טענתם של אנשי תנועת ההשכלה הייתה כי העת החדשה הינה תקופה שהתפתחה לאחר ימי הביניים, אשר באירופה כונו 'ימי החשכה', וזאת עקב תקופה ארוכה של חוסר רציונליות, חוסר בגרות ועריצות שהגיעו לאחר התרבות והחשיבה שהיו מקובלות בעת העתיקה. אנשי תנועת ההשכלה היו פילוסופים, בעלי רוח, והוגי דעות שהביעו את רעיונותיהם השונים – ובדיעבד הם נכללו בתנועת ההשכלה ( כלומר הם לא באמת היו לקבוצה שפעלה יחדיו בשיתוף פעולה) , בניהם: מונטסקייה, אדם סמית'... תנועת ההשכלה החלה כמרי רוחני: מרד כנגד הדת העל-טבעית והכנסייה ובעד דת טבעית ומוסרית מעשית. התנועה הייתה נגד האמונה בכוחות העל-טבעיים ובעד פשטות וחופש לפרט, תנועת ההשכלה האירופית הדגישה את מרכזיותם של השכל והתבונה האנושית בחייו של האדם, ודגלה בחופש מחשבה, חופש דת ואמונה ובשחרור מסמכויות דתיות וממסורות כובלות (הכנסייה).

התנועה דגלה בשוויון זכויות וחינוך לכל. לטענת אנשי התנועה, אלוהים נתן לאדם שכל לא כדי להבין את אלוהים אלא כדי שהעם ינצל את שכלו לטובתו שלו. לכן, ניתן לומר כי תנועת ההשכלה הייתה חילונית באופייה, ספקנית, מעשית וליברלית. תנועת ההשכלה העמידה במרכז את האדם היחיד, את טובתו וחירותו. על פי רעיונות ההשכלה, לא הכלל ולא החברה הם הקובעים את דרך חייו של האדם – אלא רצונו שלו. האדם ניחן בשכל ובתבונה, והוא חופשי להחליט על דרכו.
יש להוסיף ולציין את מפעל האנציקלופדיה, אשר השפיע רבות על תנועת ההשכלה. במפעל זה משכילים שונים ארגנו את הידע שלהם בספרים, וכך להשכיל אנשים אחרים בעולם. כך החלו להתחלק לתחומים שונים (למשל: פילוסופיה, מדע וכו'...), דבר שלא היה בעבר.

הדבר המהפכני במושג זה הינו הרעיון שאין זאת חובה יותר ללכת לכומר או לכנסייה כדי לרכוש ידע ולהבין דברים. בעבר, כך היה, אך כאשר החלה תקופת ההשכלה להתפתח החלו אנשים ללמוד בביתם, לקרוא ספרים וזאת משום שמקורות המידע היו גדולים ונגישים יותר. בנוסף, כפי שציינו, רעיונות ההשכלה האמינו כי האדם הוא זה שקובע את דרך חייו – ולא הדת. דבר זה ערער את מעמדה של הכנסייה. הכנסייה איבדה את המונופול שהיה לה בעבר ומעתה היא אינה זו שקובעת את דרכו של האדם – אלה הוא עצמו. מהפכנות זו באה לידי ביטוי בתחומים שונים. אנשים החלו להעביר ביקורת על דברי שהיו נראים להם שגרתיים בעבר. למשל: מבחינה פילוסופית: מונטסקייה מתחיל לחקור את אופן השלטון אשר שלט מעליו, הוא מעביר ביקורת על השלטון ומביע רעיונות רבים המנסים לשנות את השלטון (רעיונות אלה בהמשך הזמן שינו את סדרי עולם), ועוד...

אחת השאלות ההיסטוריות הנפוצות היא האם מהפכה פועלת כקו שבר (בין רגע) או באופן רציף (תהליך). מצד אחד, יש האומרים כי מהפכה קורת ברגע שנוצר משהו חדש, שמשנה תפיסת עולם מסוימת ובעצם נוצר רעיון שאינו היה קיים בעבר. לעומת זאת, יש האומרים כי המהפכה נוצרת בתהליך שמתרחש לאט לאט במשך תקופה מסוימת, ולאחר זמן ניתן לקרוא לו מהפכני
לפי דעתנו, תנועת ההשכלה הייתה תנועה מהפכנית במיוחד ולכן ניתן לומר כי השפעתה פעלה באופן של תהליך רציף, ולא כמהפכה המדמה קו שבר – כך שניתן לומר כי השינוי נעשה בין רגע.
באופן כללי, אנו חושבים כי כל מהפכה הינה פועלת באופן תהליכי ולא בין רגע. זאת משום שכל מהפכה אשר מתבצעת אינה הופכת למהפכה ברגע שקורת, אלה רק לאחר תקופה מסוימת (בין אם ארוכה ובין אם קצרה) בה אנשים מצטרפים לרעיון המסוים, מכניסים אותו לתפיסה שלהם, משנים את דעותיהם לגביי משהו, כך שהדבר משפיע עליהם ומשנה את סדר היום ומחשבה הרגילים שלהם –  רק אז ניתן לומר כי אותו רעיון הינו מהפכני. ולכן, תנועת ההשכלה אשר הייתה בתקופת הנאורות, הינה תנועה מהפכנית שהפכה לכזאת תוך כדי תהליך מסוים, בו פילוסופים והוגי דעות משכילים שונים הביעו את רעיונותיהם בפומבי (דבר שאינו היה נהוג בעבר) ובדיעבד נכנסו והשתייכו לתנועת ההשכלה.
ניתן לראות את תנועת ההשכלה כחלק מתהליך ארוך ורציף אם נסתכל על מספר חבריי קבוצה אשר התקיימו וחיו בתקופות ובזמנים שונים לחלוטין. למשל: רנה דקארט אשר חי בתחילת המאה ה-17 , נחשב כאחד ההוגים אשר הפיצו את תנועת ההשכלה והווה כניצוץ של תנועת ההשכלה אפילו שדגל ברעיונו המפורסם, עוד הרבה לפניי המאה ה-18 בה נהוג לומר כי תנועת ההשכלה פרחה.


מקורות מידע:
1. ויקיפדיה
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A2%D7%99%D7%93%D7%9F_%D7%94%D7%A0%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%95%D7%AA
2.מחברת היסטוריה.
3. בריטניקה
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/188441/Enlightenment

bottom of page