top of page

  רפובליקה רומית

הגדרה של רפובליקה

צורת ממשל שבה השלטון אינו עובר בירושה, אלא נקבע על ידי האזרחים לתקופה מסוימת, בדרך כלל באמצעות קיום בחירות.

אזרח ברפובליקה הוא חלק מקהילת אזרחים ומתוקף כך הוא זכאי לזכויות ובעל חובות.בימינו המבנה הכללי של הרפובליקה היא מדינה שאין לה מלך.

הרפובליקה הרומית

הרפובליקה הרומית היא הרפובליקה העתיקה ביותר שהתקיימה בעת העתיקה העידן הראשון בהיסטוריה  ,היא נחשבת לתקופה המזהירה ביותר בהיסטוריה של רומא, התקיימה מהמאה ה6 לפנה"ס ועד לשנת 30 לספירה    בתקופת המשטר המלוכה ברומא לעם לא היה זכויות מלבד המעמדות הגבוהים, עקב השלטון שהיה רק ביד המלך וכל ההחלטות הוא החליט וביצע בעצמו, לעם נמאס בשלב מסוים  ולכן התקוממו וקמה הרפובליקה הרומית.

במקרים רבים נוצרו רפובליקות בעקבות מהפכות, שבהן הפיל העם את המלך ואת המלוכה כמו ייסוד הרפובליקה הרומית, שבו  סולק השלטון האטרוסקי (מלוכני)  ע"י המעמד הגבוה (פטריקים) והוקם במקומו שלטון רפובליקני שהושתת על שיתוף פעולה בין מעמדי אצילי רומא, הפטריקים ומעמד צאצאי התושבים בעיר, הפלבס.   ייסוד הרפובליקה הוא האירוע המכונן (העיקרי) בתולדות הרפובליקה הרומית.

במשטר ברומא שלטו שני שליטים (קונסולים) והסנאט הרומי, אשר היווה את הרשות המחוקקת, והעלה הצעות חוק להצבעות דמוקרטיות לחלוטין, בדומה לפרלמנט. בעקבות סכסוכים בין הפטריקים לפלבאים (בני המעמד הנמוך שהיה מנוע מלהשתתף בשלטון), הוסכם שההחלטות תתקבלנה ע"י שילוב של שלושה גורמים –

הקונסולים(שלושה נבחרים ממעמד הפטריקים שנבחרו על ידי האזרחים ושלטו בתחומי האזרחות), סנאט, ואסיפת העם.  

האזרח נדרש לשלם מס על מנת לזכות בזכות לבחור ולהיבחר למוסדות המדינתיים. יתרה מזו, ככל שאזרח שילם מס גבוה יותר, כך קולו בהצבעות השפיע יותר, המשרות הציבוריות היו ללא שכר, כלומר - גם הן מומנו מכיסו של האדם המכהן בהן. עשירי הרפובליקה התחרו ביניהם על הזכות לשרת במשרות ציבוריות נעלות, על מנת לזכות ביוקרה, להשפיע על המדיניות, ולהתמנות למצביאים לאחר השירות האזרחי. הצבא הורכב מאזרחים בלבד, אשר מימנו מכספם את השירות בו וקיוו לזכות בשלל וביטחון ברפובליקה. ברומא האזרח נדרש לשלם חובות רבים (מס, שירות לציבור, שירות צבאי, מעורבות פוליטית) והיה בעל זכויות  תואמות (זכות הצבעה וחלק בשלל הממשלה), ואזרח המשתתף בענייני המדינה נחשב לאזרח טוב וערכי. 

כל אלו הן דוגמאות שמהוות את התנהלותה יוצאת הדופן של רומא הרפובליקנית

1.עוד  בתחילת שנותיה של רומא העתיקה השלטון ששלט היה שלטון מונרכי מלוכני  כל ההחלטות היו בידי יד אחת בלבד ועומד שליט יחיד המכהן, מרגע מינויו, לכל ימי  חייו  וזהו המלך,   הוא החליט מה לעשות בנוגע למלחמות, מיסים וכדומה. העם לא השתתף בהחלטות  השלטון ואפילו לא יכל לבחור מי הוא זה שמחליט את  ההחלטות שנוגעות להם, בנוסף  כל סמכויות השלטון היו ביד המלך כלומר הוא חוקק חוקים, דאג שיבוצעו  ,וגם שפט ונתן עונשים למי שלא ביצע , כאשר השלטון הפך לשלטון רפובליקני השלטון הפך לשוויוני יותר, סמכויות השלטון התחלקו כעת למספר רשויות, לעם היה אפשרות לבחור מי הוא זה שיעמוד בשלטון ובנוסף הסמכות של השלטון התחלקה ל3 אנשים(הקונסול) ,אפשר כבר לראות את השינוי  שהחל –האזרחים יכלו לבחור מי עומד בשלטון ,הכוח לא מרוכז ביד אחת  בנוסף גם   התמעטו הבדלי המעמדות הבולטים

בהתחלה רק  המעמד הגבוה יכל להיבחר לשלטון לאחר מכן בשנת 509 לפנה"ס כשהוקמה ויוסדה הרפובליקה הרומית ל העם יכל להיבחר ולבחור וככה נוצרה אסיפת העם רואים איך עם השנים  רומא מתפתחת לדמוקרטיה.

  האזרחים החלו לקבל גם זכויות וגם חובות, האזרח החל להשתתף בענייני המדינה ולקחת בהן חלק.

bottom of page